Dr Safonov injicerar Även botox.

Vi behandlar bland annat:

ärr, ärr efter operationer, ärr efter brännskador, olyckor ärrbehandling och korrigering (postoperativ, keloider, brännskador, postacne osv)
acneärr
acne
hud-bristningar
anti-ageing (non- operative hudlyftning,
rynkor, revitalisering, fuktighet)
blodkärl
rosacea
pigmentation
papillom

Vi arbetar med många olika metoder för behandling av ärr och hudbristningar. Mer ingående information finns nedanför på denna websida.

Dr Safonov have many patients from different countries flying in for treatments (Canada, Romania, Denmark, Germany, Russia, Italy, Netherlands, Poland, Czechia). Dr Safonov is an excellent and very qualified skin doctor. He has in sweden a license, doctor of medicine. Due to swedish regulations it would take him so many years to be a licensed specialist that he would be retired before that would happen. Dr Safonov has choosen to have private patients due to this situation. Dr Safonov graduated from Medical University in Ukraine. Dr Safonov worked between 1999 and 2002 in a Institute for cosmetic surgery and Dermatology in Berlin. Since 2002 Dr Safonov is a member of Dr Bogolomets institute for dermatology and cosmetic in Kiev.

Dr Safonov has several patients from a discothèque fire abroad (Romania).

If you have a problem, go see him.

 

Hypertrofiska ärr och keloider: 

Brännskador och skadade ärr: 


Acneärr och atrofiska ärr:
Hudbristningar
 • Kostnaden för medicinska behandlingar
  För medicinska hudbehandlingar, är i det svårt att bedöma totala kostnaden via telefonsamtal eller e-mail.

  Du bokar en tid hos läkaren och i samband med konsultationen kan läkaren kan göra en medicinsk bedömning. Hudproblem och hudförändringar är olika och åtgärdas på olika sätt.

  Ibland åtgärdas samma plats på huden med olika behandlingsmetoder för att optimera ditt resultat.

  Priset är beroende på typ av åtgärd, komplexitet och tidsåtgång.

  Alla priser är för behandling av läkare.

 • Konsultation:

  Först kommer du på en konsultation på cirka 20-30 minuter där vi går igenom vad som du önskar och vi avgör vad som kan göras och uppnås. Bor du långt bort kan du ringa och vi får diskutera hur och vad vi gör för att du kan få en konsultation.

  Efter konsultation kan du om du önskar boka en behandlingstid.
  Tiden för behandling beror på olika yttre omständigheter som din ledighet/semester och/eller solljus.

  Hud tycker inte om intensiv sol och hud tycker än mindre om behandlingar och solljus. Vinterhalvår är mörkret bra för hudbehandlingar. På sommaren skall man använda hög solskyddsfaktor på behandlade områden.

På Strandkliniken utförs icke-operativa Medicinska hudbehandlingar utförda av läkare. En del behandlingar är under lokalbedövning eller med den anestetiska krämen EMLA.

 

Orsaker för Ärr, Ärrbildning

 

Acne är en sjukdom, som kan lämna obehagliga acneärr i ansiktet, eller på ryggen, för livet.

Acne är en inflammatorisk sjukdom av talgkörtlarna.
Omkring 90% av ungdomar i åldern mellan 16 och 25 år har en viss grad av acne.
Sent eller felaktig ordinerad behandling leder till ärrbildning av deprimerad (atrofiska) eller uppåtgående (hypertrofiska) ärr. Oftast dyker acne upp i ansiktet, i dekoltage zonen, och på ryggen, och på platser som har massor av talgkörtlar.

acnebehandlingen bör börja vid tidpunkten för bildandet av komedoner(pormaskar) - flera svarta prickar bland talgkörtlar. 

De som drabbats av acne har hudreceptorer som är överkänsliga för manliga könshormoner. Dessa finns även hos kvinnor. Som ett resultat producerar talgkörtlar så stor mängd fett att det inte kan försvinna ut genom de exkretoriska kanalerna. Talgkörteln blir fylld av fett och sväller upp. Innehållet, tillsammans med mikrober bildar var som påverkar närliggande vävnad.

Orsaker till acne utbrott.
Talgkörtels funktioner påverkas av ärftliga anlag, en förvärvad sjukdom eller hormoniella förändringar i tonåren av manliga könshormoner.

Då talgkörtelns fettproduktion ökar, så växer talgkörtlarna i storlek. De naturliga processerna för att flytta hornceller från talgkörtelmunn blir onormala och talgkörteln proppas igen vid follikelöppningen.
Det resulterar i att talgkörtlar blir inflammerade, och typiska finnar uppstår.

När börjar aсne?
Vanligtvis vid puberteten. Men det är olika, vissa blir drabbade av acne vid 25 års ålder. Probemet kvarstår tills 40 eller 50 års åldern.

Hjälper diet mot acne?
I de flesta fall, nej.

Hur kan menstruation eller preventivmedel påverka finnar?
En hög nivå av det kvinnliga könshormonet östrogen kan lindra acne. Många kvinnor märker en försämring i huden innan menstruation. Hormoniella östrogeninnehållande preventivmedel lindrar symptomen, medan progesteron förvärrar symptom.

Klämma pormaskar eller inte?
Om någon del av innehållet kläms ner i stället för att klämmas upp så kommer sjukdomssymptomen att förvärras och en aterom kan ske som leder till ett grovt ärr. Kläm inte djupa eller inflammerade promaskar (komedons). En särskild kosmetisk sked, vilket inte förstör huden, är att föredra för att minska komedoner.

Hur kan man undvika ärrbildning?
Det är möjligt om behandling börjar vid ett tidigt skeende av processen. När ärren har bildats, är behandlingen fortfarande möjlig, men det ursprungliga hudtillståndet är mycket svårt att få tillbaka.

Har sexliv effekt på acne sjukdom?
Nej.

Är det bra att tvätta sig oftare?
Det bästa är två gånger om dagen: morgon och kväll. om man gör det alltför ofta kan det torka upp och irritera huden, samt stimulera fett produktion.

Hur påverkar svett acne förloppet?
Ökad svettning leder till full obstruktion och inflammation i talgkörtlar. Alltså det påverkar acne negativt.

Vilka är orsakerna till intensiva acneutbrott?
Kontakt med vegetabiliska eller mineraloljor och kemiska produkter; mediciner eller vissa livsmedel; användning av kortikosteroider eller preparat för behandling av epilepsi.

Vad sägs om att använda kosmetika?
Relativt tillåtet och även tillrådligt. En make-up gör att du känner dig mer självsäker. Välj speciell kosmetika för fet hud, som inte producerar pormaskar. Ansiktspuder rekommenderas också: i motsats till den allmänna opinionen är det så att ansiktspuder inte proppar upp hudens porer; tvärtom absorberar den extra sekret av talgkörtlar. Undvik kosmetika som innehåller lanolin, paraffin och mineraloljor.

acnebehandling.
Vid enkla former av acne (några komedons,pormaskar, små inflammerade finnar) är det tillräckligt med en lokal behandling och en mekanisk borttagning av komedons.
När det inte finns många finnar så ger de inte ärr. En enkel behandling kan ges som en eller flera kombinerade preparat. Preparaten påverkar mikrober och hornceller. De minskar celldelning av talgkörtlar och underlättar utflöde av fett från porer.

Gör ingen mekanisk påverkan av platser med många finnar och i grupper, eller vid stora knölar. Läkemedel är att föredra. Du får ett individuellt läkemedel av läkaren som passar till din mage, tarm och eventuell leversjukdom. Du behöver ett bra tålamod för att invänta de första resultaten. En behandling av acne kan ta många månader.

För att gå positivt mot en perfekt hy i ansiktet kan din läkare eller kosmetolog rekommendera en mjuk peeling - en bearbetning av huden med fruktsyror.

 

acneärr:

Det är viktigt med att snabbt får en god behandling för att förhindra ärrbildning. Ärr är permanenta men bleknar med tiden. Dessa ärr kan med kosmetiska metoder bli mindre framträdande.
Det som uppfattas kosmetiskt störande är ofta den skuggbildning som uppstår då huden inte är slät. Behandlingar ges som jämnar ut huden för att minska skugga.
Det är viktigt med att ha realistiska förväntningar. En helt slät hud efter behandling går inte.

Ärr finns av olika slag och typ och varje ärr kan kräva sin unika behandling. Flera metoder kan göras vid en hudbehandling. Det kan även vara så att flera hudbehandlingar krävs med några veckors intervall för optimalt resultat.

Behandlingar som ofta görs;
- Dermabrasio, hudslipning.
- Punch-excision, hud stansas ut från ärr och annan hud tas från kroppen och transplanteras.
- Subcision, en nål - kanyl med litet skalpellblad sätts in under ärr och gel sprutas in som lyfter och jämnar ut. Ärret läker fast igen på den nya nivån och gelen löses långsamt upp och försvinner naturligt.

 

acne ansikteacne ansikte

Bild 1. acne ärr på ryggen.              Bild.2. Atopiska acne ärr i ansiktet.
Grundläggande metoder för keloider samt hypertrofiska acneärr.

Kryokirurgi.

Verkningsmekanismen ligger på grund av vävnadsskada genom kortvarig frysning.
Det leder till bildning av intravaskulära och intracellulära iskristaller som hindrar av mikrocirkulation och förstörelse av cytoplasma och cellorganeller. Behandlingen av hypertrofiska acneärr i ansiktet med kryokirurgimetoden bedöms ofta ge positiva resultat.


Kortikosteroider.

Kortikosteroider administreras lokalt (för att förhindra keloidbildning) genom intralesionalla injektioner av kristallin suspension för behandling av aktiva keloider och hypertrofiska ärr. Kortisoninjektion minskar kollagensyntes genom att hämma  fibroblast mitos och ökar kollagen koncentration (enzym som förstörr kollagen). Dessutom har steroider har en stark anti-inflammatorisk verkan (Fig.3; 4)    

acneärr 1

 

 

 

 

Fig.3. Keloider som acneärr före och efter intralesionalla injektioner av kortikosteroider.


acneärr 1

 

 

 

 

 

Panoramabilder Fig.4. Större bilder

 

 

acneärr i ansiktet.


I ansiktet bildas hypertrofiska (Fig.1.) ärr och alla tre typer av atrofiska ärr finns : boxar (Fig.2.), rolling (Fig.3.) och ice- pick (Fig.4.).

 

1

 

 

 


Fig.1. Hypertrofiska acneärr i ansiktet.

2

 

 

 

 

Fig.2. Atrofiska (boxar) acneärr i ansiktet.

 

3 

 

 

 

Fig.3. Atrofiska (rolling) acneärr i ansiktet.

  

4 

 

 

 

 

Fig.4. Atrofiska (ice - pick) acneärr i ansiktet.

 

 

  

Borttagning av acneärr i ansiktet.

5

 

 

 

 

 

Fig.5. Hypertrofiska acneärr före och efter intralesionalla injektioner av kortikosteroider.


För hypertrofiska acneärr i ansiktet rekommenderas följande metoder:
kryokirurgi, intralesionella injektioner av kortikosteroider direkt in i hypertrofiska ärr och mikronålsbehandling (dermaroller, dermapen).
Topisk terapi med krämer och salvor samt geler ger inte något synligt resultat.

Laserbehandling mot hypertrofiska acneärr. Ablativ laser rekommenderas inte för hypertrofiska acneärr i ansiktet eftersom den irriterar fibroblaster (de celler som tillverkar kollagenfibrer) och det är en mycket hög återfallsfrekvens efter behandlingen på 90-100%. Laserbehandlingar kan tillämpas för atrofiska acneärr och ger vanligt positiva resultat.

 

Kortikosteroider - som tidigare beskrivits.

Kryokirurgi - som tidigare beskrivits.

Behandling av hypertrofiska acneärr med dermaroller. Hypertrofiska acneärr kan med positiva resultat behandlas med dermaroller/dermapen. I fallet med hypertrofiska ärr förstör mikronålar kollagenfibrer och fibroblaster. Detta leder till reducerad ärrstorlek och förbättrad hudelasticitet.

Behandling av atrofiska acneärr görs nästan alltid med behandlingstekniker som t.ex. microdermabrasion, kaserbehandling, mikronålsbehandling (dermaroller, dermapen), subcision.


6

 

 

 

 

 

 

Fig.6. Behandlingsmetoder för atrofiska acneärr och deras penetrationsdjup in i huden.

På bilden kan man se de olika metoderna och hur djupt ner i huden de verkar. Till exempel har en AHA-peeling (alpha hydroxy acid) ingen effekt alls på acneärr då den inte når tillräckligt djupt

 

Atrofisk acneärrsbehandling i ansiktet med microdermabrasion är en högt värderad metod som både kan slipa ärrkanterna och dra upp ärr mot hudytan. Metoden är en nödvänding i behandlingen av acneärr av typen rolling och box (Se fig 7).

 

7

 

 

 

 

 

Fig.7. Atrofiska acneärr i ansiktet före och efter behandlingen. Microdermabrasion.
 

 

acneärssbehandling med dermaroller. I ett atrofiskt saknas det kollagenfibrer och fibroblaster (hudceller som tillverkar kollagenfibrer. När fibroblaster skadas med mikronålar (dermaroller/dermapen) leder det till en stimulation av fibroblaster mitösa aktivitet, fler celler bildas. Vilket ger en ökad kollagenproduktion.


Lasermetod som enda behandling kan inte lösa acneärrsborttagning. Varje typ av ärr behöver rätt typ av behandling annars riskerar vi att försämra behandlingsprocessen.

6

 

 

 

 

Fig.8.  acneärr före och efter behandlingen med dermaroller.

 

Subcision av acneärr. Denna metod har utvecklats av David S. Orentreich, hudläkare. (Fig.9).


8

 

 

 

 

 

Fig.9. Subcision. Schema


Tanken med denna metod är att med en speciell nål klippa av den bindväv som skapats i ärrbotten och på det sättet få att ärrbotten lyftas närmre hudytan. Huden blir slätare se fig 10..

8

 

 

 

 

 


Fig.10. Atrofiska acneärr före och efter subcision.

 

 

 

acneärr på bröstet.


acneärr på bröstet är ofta ett resultat efter inflammation av Propionibacterium acnes.

Först uppstår ett inflammation ställe i en talgkörtel. Sedan formas var i talgkörteln och det uppstår en finne. När varet uppnår en kritisk massa sväller finnen upp och varet kommer. På det här stället bildas ett ärr. acneärr är ett resultat av kroppen kamp mot Propionibacterium acnes. Oftas formas hyptrofiska ärr (fig 1) och keloider. Det hypetrofiska ärret kan med tiden förändras till en keloid. (Fig 2)

 

 

 

acneärr 1

 

 

 

 

Fig.1. Hypertrofiska acneärr på bröstet
acneärr 1     

 

 

 

Fig.2. Keloider som acneärr på bröstet

 

 

acneÄrr pÅ ryggen


På ryggen uppstår tre typer av ärr: keloider, hypertrofiska och atrofiska ärr. Det är genetiken som avgör intensiteten av ödem och inflammation och storleken på ärren.

 

1

 

 

 

 

Fig.1. Keloider på ryggen som acneärr.2

 

 

 

 

Fig.2. Hypertrofiska ärr efter acne på ryggen.
3

 

 

 

 

Fig.3. Atrofiska acneärr (boxar typ) på ryggen.

 

 

Behandling av acneärr på ryggen.

Topiska terapi, som salvor och krämer, kan inte ensamt ge bra resultat och få bort ärr. Men i kombination med andra metoder kan de visa på ganska bra resultat.

Olika salvor eller krämer appliceras beroende på typen av ärr. Vid hypertrofiska ärr och keloider tillämpas de som minskar kollagensyntesen, normaliserar blodcirkulationen och trycker på ärrytan. Dessa är Kelo-cote, Dermatix, Strataderm, MedGel, Kelofibrase, Scarguard, Contractubex, Aldara.
I fallet med atrofiska ärr använders krämer som stimulerar eller tar del i kollagensyntesen och ökar immunitet i sårområdet.

För acneärr på rygg används Antioxidant Complex, aminosyror, Centella Asiatica (gotu kola). Bland krämerna finns Elicina som innehåller 80% snigelslem som normalliserar kollagenproduktionen och påskyndar regeneration. Elicinakräm kan användas för alla typer av acneärr.

Laserbehandling av Acneärr. Ablativ laser producerar en hög återfallfrekvens på 90-100% när de används på hypertrofiska ärr och keloidbehandling. Därför används bara laserbehandlingar på atrofiska ärr men även där saknas det ofta positiva resultat.

Kortikosteroider - har tidigare beskrivits.

 

4

 

 

 

 

 

Fig.4. Keloider som acneärr på ryggen. Före och efter kortisoninjektionsbehandlingen.

Kryokirurgi används för att skapa en vävnadsskada genom kortvarig frysning. Frysningen bildar intravaskulära och intracellulära vilket hindrar mikrocirkulationen och förstör cytoplasma och cellorgnaneller. När kryokirurgi appliceras som enda metod blir resultaten en fullständig eliminering av keloider och hypertrofiska ärr i ca 51-74% av fallen.

 

5

 

 

 


Fig.5. Hypertrofiska acneärr på ryggen före och efter kriokirurgi.

Dermarollerbehandling av hypertrofiska acneärr.
Hypertrofiska acneärr kan behandlas med dermaroller/dermapen och få bra resultat. I fallet med hypertrofiska ärr förstör mikronålar kollagenfibrer och fibroblaster. Detta leder till att ärrets storlek blir mindre och förbättrad elasticitet i huden.

Dermaroller behandling av atrofiska acneärr
I ett atrofiskt ärr finns en brist på kollagenfibrer och fibroplaster (hudceller som tillverkar kollagenfibrer). När fibroblaster skadas med mikronålar (dermaroller/dermapen) leder det till stimulation av fibroblasters cellförnyelse som i sin tur ökar kollagenproduktionen.

6

 

 

 

 

 

 

 

 

Fig.6. Atrofiska acneärrs ryggbehandling före och efter med Dermaroller.

 

 Borttagning av hudbristningar.


Bristningar (striae) är parallella och spolformade delar av rynkig hud. De kommer oftast utan några symptom men kan ibland följas av lite klåda, sveda eller smärta. Bristningar inträffar på samma nivå i huden som dermis och är ett resultat av fibroblaster som inte fungerar som de ska. Fibroblaster är de celler som producerar proteinen, kollagen och elastin. Dessa proteiner har en fibrös struktur och bildar nätverk för att ge huden elasticitet, uppstramning och andra positiva effekter.

Hur uppstår bristningar?

Under första fasen är kanterna på bristningarna röda (röda bristningar), mörkröda eller rödblåa. Det är i detta skede som det är enklast att ta bort bristningar.

Under andra fasen kommer en synbar förnyelse av huden över bristningarna och de blir vita (vita bristningar).

Det röda bristningarna blir trängre och minskar som ett resultat av kroppens försök att regenerera det rivna nätverket av kollagenfibrer och elastin. Det finns ingen möjlighet att återställa huden till hur den såg ut innan bristningarna. I ett senare skede har det bildats synliga vita bristningar. I detta skede kan man förbättra hudens utseende men det är inte möjligt att få bort bristningarna helt.

Lokalisering och former av bristningar:
Bristningar på magen och bröstet kan sträcka sig radiellt. Bristningar på låren och rumpan finns vertikalt och parallellt, på ryggen och korsryggen finns de horisontellt och parallellt.

När uppstår hudbristningar?
Bristningar kan dyka upp i alla åldrr. Hos kvinnor sker det oftast under puberteten och graviditet. De vanligaste områden för kvinnor är höfter, lår och bröst.

För män förekommer bristningar oftare på ryggen, korsryggen och i armhålan och axlar.

Orsaker till hudbristningar:
Ökningen av kortisol i blodet bromsar fibroblasters aktivitet (de celler som producerar kollagen och elastin fibrer). En stor ökning av östrogen (under graviditeten eller hormonella preventivmedel) ökar också risken för hudbristningar.

Orala läkemedel med glykokortkoiden (t.ex. under behandling endokrinologiska sjukdomar, allergier, och autoimmunitet) minskar antalet fibroblaster och sänker kollagenproduktionen.
Genetisk disposition – om mamman har hudbristningar är det sannolikt att dotter i framtiden kommer att ha hudbristningar.

 

hudbristningar1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fig.1. Magrutor och radiella bristningar.

Anlag för hudbristningar har:
• överviktiga människor;
• ungdomar under puberteten,
• kvinnor under graviditet, klimakteriebesvär,
• personer med täta viktfluktuationer (bristningar kan dyka upp under snabb bantning)
• personer som har ofta kaloririk diet,
• personer som tar steroider,
• personer med en genetisk disposition.

För att förebygga hudbristningar finns det flera metoder med krämer, geler, oljor och andra aktiva substanser men dessa metoder har ingen vetenskaplig förankring och har inte bevisats.
En förebyggande åtgärd är att undvika återkommande viktändringar.

Intensiv fysisk träning för magrutor är ingen säkerhet mot bristningar (Fig.1).

Borttagning av hudbristningar med kemisk peeling.
En kemisk peeling med glykolsyra i låg koncentration kan inte direkt stimulera kollagensyntes eftersom de inte penetrerar tillräckligt djupt för att nå fibroblaster och kollagenfibrer finns. Metoden gör det enklare för andra metoder att nå djupare penetration i huden med andra aktiva komponenter. Det går att kombinera glykolsyrapeeling med TCA (Fig.2).

hudbristningar2

 

 

 

 

 

Fig.2. Hudbristningar på brösten före och efter TCA peeling och sandabrasion.

 

Microdermabrasion av bristningar.
Microdermabrasion baseras på den mekaniska borttagning av de övre hudlagren för att få igång hudens produktionen av kollagen och elastin. Behandlingen tar tid och repetition eftersom man slipar varje hudbristning. Efter behandlingen behövs ingen rehabilitering. Det går att kombinera microdermabrasion med både glykolsyra och TCA peelingar.


Mesoterapi mot bristningar.
I mesoterapi injiceras specifika blandningar av olika ämnen i den skadade vävnaden. Det startar fibroblastiska reaktion i dermis som i sin tur startar en kollagenregenerering. Man kan kombinera behandlingen med glykolsyra peeling.


Andra metoder
Farmakologisk behandling: retinoider (tretinoin, Retin A) är ansvarig för en normalisering av förhorningsprocess och har inflytande på inflammatoriska processer i huden, stimulerar fibroblaster för kollagensyntes.


Bukplastik – avlägsnar överskottshud med hudbristningar.
En bukplastik lämnar naturligtvis ärr. Med tiden mognar ärret och efter ungefär ett år blir det synlig som en ljus linje.


Laserbehandling för att få bort hudbristningar. En Fraxel laserbehandling längs hudbristningar stimulerar en läkande process genom en att skapa mikroskador som byter ut skadade hudceller med nya hudceller. Huden blir fastare och tjockare och hudbristningarna blir mindre synliga. Det kan ge ett positivt resultat för hudbristningar på låren och brösten.


Microneedling av bristningar med Dermaroller. En Dermaroller bildar ett stort antal kanaler i huden med ca 0.08 mm i diameter. Hur djupt mikronålar går in i huden beror på var bristningen är och djupet kan vara upp till 2,5 mm.
De skadade cellerna i det behandlade området börjar förnyas intensivt och tillverkar kollagen för att stoppa hudskadan. Det skapas elastiska stöttor av nybildad kollagenvävnad som dras till varandra och minskar djup och bredd av ett ärr eller en bristning.
Man kan få bort bristningar på magen och på rumpan med ett bra resultat genom att använda dermaroller.


hudbristningar3

 

 

 

 


Fig.3. Hudbristningar på låren och rumpan före och efter microneedling.

 

Brännskador behandling

Ärr som uppkommer på huden vid tredje och högre gradens brännsår kan nästan aldrig korrigeras med enkla åtgärder. En brännskadekorrigeringsprocess består av att lösa två olika problem. Det ena problemet är den estetiska aspekten och det andra problemet består av det funktionella som t.ex. rörelsefriheten vid området.

Det är särskilt svårt med brännskador i ansiktet, hals, hårbotten, händer och dekolletage där det bildats kontraktur. Dessa skador kan vara speciellt påfrestande både psykiskt och fysiskt. För att lösa de två problem som uppstår vid brännskador använder vi på Strandkliniken olika moderna metoder utan att behöva operera.

Beroende på hur djup brännskadan är brukar läkningsprocessen ta mellan sex månader och två år för att få en brännskada till ett ärr. I det här skedet kan vi påverka utseendet på det framtida ärret. Och det är mest effektivt att göra det när ärret har röd färg. Vid behandling av brännskador finns det ingen lösning för alla fall. Det handlar istället om att tillämpa rätt teknik och metod utifrån typ av ärr, ålder, storlek och läget på kroppen.

 

Behandling av ärr efter brännskador:

1. Excision av ärr
Excision är endast möjligt för ett enskilt ärr. En enkel excision av ett hypertrofiskt ärr eller keloider har en mycket hör återfallsfrekvens på över 50%. Därför behöver kirurgiska metoder kompletteras med andra metoder och tekniker.

2. Microneedling/ Dermaroller/ Dermapen/ Mikornålsterapi. Den här tekniken baserar sig på att mikronålar tränger in i dermis och förstör grova kollagenfibrerna i huden. Ju fler punkteringar som gör i dermis desto fler kollaginfibrer förstörs. I läkningsprocessen bildas nya kollagenfibrer vid punkteringarna som placeras mer parallellt med hudytan. Detta leder dels till en reduktion av ärrets storlek men även en förbättring av hudelasticiteten.1

 

 

 

 

 

 

Fig.1. Brännskada ärr på höger lår före och efter behandling med mikronålsterapi (microneedling / Dermaroller)

3. Kryokirurgi. Med kryokirurgi får man de bästa resultaten i att behandla tidiga hypertrofiska ärr när de håller på att byggas upp. Metoden både stoppar en överflödig produktion av vävnad och ämnestillförseln till den överflödiga vävnaden.

2

 

 

 

 

 

 

 

 

Fig.2. Brännskada i ansiktetet  före och efter behandling (kryokirurgi, non-ablativ laserbehandling)

4. Biofysiska behandlingar metoder.
De biofysiska metoderna för ärrbehandling är fortfarande kontroversiella. Men metoderna har ändå blivit standardbehandling för hypertrofiska ärr under bildning. Redan utveckla ärr regerar minimalt på dessa metoder.

5. Kompressions och silikonplåsters ärrbehandling. Kompression och silikonplåster som ärrbehandling. Det är inte heller klart vilken den exakta verkningsmekanismen av silikonplåster är. Det antas att silikonplåster påverkar syretillförseln, fuktar ärret, komprimerar kapillärer, blockerar inflammationsbärare och minskar kollagentillverkning. Tyvärr fungerar inte metod på redan utvecklade ärr.

3

 

 

 

 

 

 

Fig.3. Brännskada höger arm keloider före och efter behandlingen med silikonplåster.

6. Ultraljud eller mikrovågsuppvärmning
Dessa metoder används för att mjuka upp ärr och lossa stela leder. Metoderna minskar draghållfastheten hos ett ärr och reducerar kollagenhalten. Vissa positiva resultat ses i mer än hälften av patienter.

7. Kortikosteroider Kortikosterodider verkar med en protiensyntesinhibiterade effekt som påverkar fibroblaster, angiogenes och kollagensyntes i huden. Sterioden administreras med injektioner i ärret. Komplikationer inkluderar smärta vid injektioner och att steroiden sprider sig till normal vävnad kring ärret som med tiden leder till återfall av ärret. .

8. Proteolytiska enzymer. Det finns en rad olika enzym som kan användas vi läkning av brännsår för att motverka hypertrofiska ärr och keloider. Exempelvis Trypsin, Chymotrypsin, Bromelain och Collagenase. De smältar och renar fort brännsåret och stimulerar regenerativa processer inom sår.

9. Laserkirurgi. Koldioxid och argonlaser är ineffektiva metoder. Men en pulserande dye laser minskar selektivt blodflödet i ärr som ger en påvisad förbättring på över 50%. Komplikationer är en kortare period av kliande känsla och mindre erythema i ärr. Metoder som fraktioneras laser SmartXide CO2 kan användas på redan bildade hypertrofiska ärr och inaktiva keloider.

4

 

 

 

 

Fig.4. Kombinerad behandling. Brännskada ärr före och efter laserbehandling och microneedling (mikrånålar)

Som kan ses på före och efterbilderna av en brännskada ges det bästa resultatet vid en kombination av två eller fler metoder.

 

Mer om vår läkare igor Safonov.

Dr. Safonov tog sin examen 1983 från det Medicinska Universitetet i Lugansk, Ukraina. Han specialiserade sig röntgendiagnostisk och radiologi på onkologiska sjukhuset. Dr. Safonof specialiserade sig efter det inom dermatologi. Mellan 1999 och 2002 jobbade han på Institutet för Kosmetisk Kirurgi och Dermatologi i Berlin. Sedan 2002 är Dr. Safonov en medlem av i Dr. Bogolomets institut för Dermatologi och Kosmetik i Kiev.
Dr. Safonov är specialiserad i behandling och korrigering av ärr och har publicerat flertalet artiklar i ämnet som t.ex. behandling av keloid och hyprotrofiska ärr, mikrodermabrasion och korrigering av brännskador.  

Länk till Dr Safonovs bok om ärrbehandling.