INFÖR EN OPERATION

Här följer några allmänna punkter för din operation. Särskild information - för just dig - får du av oss.


Ta med legitimation på operationsdagen.


Vid narkos, skall du fasta 6 timmar före operationen. Ät eller drick ingenting.


Vid lokalbedövning och lugnande medicin, fasta 4 timmar före operationen. Du får dricka vatten, svart kaffe och te, men inget annat upp till 2 timmar innan operationen.


Får du medicinska problem under veckan innan din operation, kontakta oss omedelbart. 

Undvik alkohol och tobak under minst 1 månad innan operationen.


Rök absolut ingenting minst 1 månad innan operationen och minst 1 månader efter operationen. Rökning försvårar extremt läkningsprocessen genom att yttre blodkärl påverkas av nikotinet. Det ger dig med stor sannolikhet komplikationer som du kan vara utan. Inget nikotintuggummi eller plåster eller snus heller.Använder du regelbundet Trombyl, TREO, Magnecyl och/eller andra anti-inflammatoriska mediciner, (som Voltaren, Naproxen, m.fl.), skall du säga det till oss för att få råd.


Vid övernattning behöver du inte ta med dig något speciellt. Kliniken har allt du behöver under din vistelse.


Lämna telefonnummer till kontaktpersoner som hämtar dig och ta med telefonnummer själv till dina kontaktpersoner. Skall du sova över, se till att någon hämtar dig vid 12 tiden dagen efter.


Du skall inte raka operationsområdet. Det räcker med att du duschar innan du kommer till operationen.


Inget smink eller nagellack när du kommer till oss.


Ta inte med värdeföremål till kliniken. Är det möjligt, lämna ringar, örhängen, klockor etc. hemma.


Prata med oss om dina regelbundna mediciner och om du skall använda dem på din operationsdag. Alla mediciner som du tar skall du ta med på operationsdagen. Använder du inhalator skall du ta med den.


Berätta för oss om din sista menstruation har varit försenad eller ej.


Om du är linsbärare, använd glasögon istället. Behöver du använda linser ta med linsvätska och behållare.


Berätta för oss om du har en särskild diet, religiösa eller andra speciella behov.


Du kommer att träffa kirurgen innan operationen som tar bilder och ritar de markeringar som behövs inför operationen.


Vi berättar om speciella kläder innan operationsdagen. Antingen blir det en åtsittande gördel eller elastiskt sport-bh som du bör ha kontinuerligt en månad efter operationen.


Ha extra kläder att byta med när du tvättar dem. Du får en gördel eller korsett vid operationer som kräver detta, men en sport-bh köper du av oss för 350 :- vid första återbesöket..


Du får några tabletter med dig efter operationen och, om nödvändigt, recept på smärtstillande tabletter efter kirurgi.


Det är också viktigt att du är lugn och avslappnad inför operationen. Du kommer att få pre-medicinering, som kräver viss tid för verkan. Vi gör allt för att din väntan skall bli så trevlig som möjligt.


Det är bra att klä sig i lämpliga kläder och skor eftersom du skall opereras. Man kan känna sig stel och ha svårt att röra sig efter operation. Ta gärna träningsoverall och bekväma skor.


Du skall ha någon vän eller anhörig tillgänglig när du skall åka hem. Du bör inte vara ensam första natten hemma. Du får inte köra bil 48 timmar efter kirurgi.


Betalningsvillkor
Hela operationskostnaden måste vara inbetalad senast 14 dagar innan operationsdagen.
Lokaloperation senast 14 dagar innan operationsdagen.
Operation under narkos senast 14 dagar innan operationsdagen.
Läs mer här.


Avbokning
Det händer mycket i livet och om du vill avboka operationen måste du göra det 14 arbetsdagar innan operationsdagen. Det är tråkigt men om du inte gör det måste vi fakturera dig 10 % av operationskostnaden för våra omkostnader om avbokningen inte är av medicinska skäl.


Om du inte kan komma till ett inbokat besök måste du boka av det senast en dag innan besöket. I annat fall blir vi tvungna att fakturera dig för uteblivet besök.

 

Vad bör jag göra på operationsdagen?

 

KOM I GOD TID. STRESSA INTE!

Ta med legitimation.

Du skall inte raka operationsområdet.


Det räcker med att du duschar innan du kommer till operationen. 


Inget smink eller nagellack när du kommer till oss.
Varmt Välkommen till oss!
Narkos

 

Vid de flesta större kirurgiska ingrepp som görs på Strandkliniken sövs patienterna. Om Du skall få narkos eller anestesi som det kallas inom den medicinska världen, kommer Du att sova och inte märka någonting under operationens gång.

 

Modern narkos är säker och vi arbetar med kvalificerad utrustning och teknik. Vi har tillgång till alla mediciner och utrustningar som kan behövas vid plastikkirurgisk verksamhet. Vi som söver Dig på Strandkliniken har gedigen erfarenhet från många års arbete på Karolinska sjukhuset. Det är viktigt att man arbetar professionellt och anpassar sövningen efter varje patients behov. Därför kommer vi att göra allt vi kan för att Du skall sövas på ett tryggt och komfortabelt sätt.

 

Som förberedelse inför operationen skall du vara fastande. Det innebär att Du inte får äta eller dricka något 6 timmar innan operationen. Orsaken att man skall vara tom i m agen är att man på det sättet undviker risk för kräkning.

 

När Du kommer till kliniken så kommer Du att få dropp vilket innebär att en plastkanyl sätts in i ett blodkärl på handen. Det sticker när den sätts på plats men sedan känns bara den tejp som sitter på handen. Genom kanylen får Du sedan alla läkemedel Du kan behöva under operationen och efteråt.

 

Före sövningen får Du blodtrycksmätare runt ena armen och EKG-sladdar på bröstet som ger oss information om hjärtats aktivitet. Du får också en pulsklämma på ett finger som mäter blodets syrgasinnehåll och pulsen. Den här utrustningen är standard när det gäller all narkos nuförtiden.

 

När narkosen skall börja får Du andas syrgas i en mask som hålls framför ansiktet. Samtidigt får Du sömnmedel i droppet och något ytterligare stick behövs inte. När sömnmedlet kommer in i blodet kan man känna sveda eller värk i armen i början men detta går snabbt över och sen sover du lugnt och skönt. Under narkosen övervakar vi Dig hela tiden och anpassar medicinerna så att Du får den mängd som är lagom för Dig. Under tiden som Du sover får Du också smärtstillande medel så att Du inte ska få ont när Du vaknar.

 

När operationen är klar slutar vi att ge sömnmedel och Du vaknar ungefär 5 minuter senare. I början kan man vara lite snurrig och många tycker att det känns som man nyss somnade. Efter 5-10 minuter kvicknar man till bra men de flesta känner sig lite trötta och behöver vila i sängen några timmar. När Du ligger i din säng efter operationen kontrollerar vi att Du mår bra, och behövs ytterligare smärtstillande medel får Du det i droppet. Vissa patienter som har lätt för att må illa i andra sammanhang har också en ökad risk för illamående efter sövning. Om det är på det viset får Du effektiva medel mot illamående.

 

Någon eller några timmar efter narkosen kan man sätta sig upp och börja dricka och senare även äta en smörgås. Det är viktigt för din komfort att Du kommer upp ur sängen och kan dricka och äta lite.

 

Efter vissa operationer kan man gå hem senare samma dag, men efter andra ingrepp bör man stanna till nästa dag. När Du skall hem är lämpligt att Du blir hämtad med bil om det går att ordna.

 

Vi försöker göra allt för att Du skall bli nöjd och må så bra som möjligt när Du opereras på Strandkliniken. Om Du har några frågor innan så maila oss gärna så kan vi diskutera dina frågor.


Efter en Operation

 

Se till att du har någon som hämtar dig och att du inte är ensam första natten.

 

Du kommer på återbesök några dagar efter operationen. Ungefär en vecka efter operationen kommer du för kontroll av läkningprocessen, byte av förband, borttagning av vissa eller alla stygnen samt råd. Om det skulle bli nödvändigt kommer du att kallas till fler återbesök.

 

Ta de ordinerade starkare smärtstillande tabletterna som du har fått. Olika patienter upplever smärta varierande men efter några dagar minskar smärtan. Efter att de ordinerade tabletterna tagit slut kan du ta smärtstillande som t.ex. Alvedon (som inte är blodförtunnande). Kontakta oss om de inte är tillräckliga mot smärtan. En varning för blodförtunnade mediciner som exempelvis Trombyl, Voltaren, Naproxen, Magnecyl, mm. Ta inte dessa om det inte ordinerats.

 

Du kan bli lite illamående under de första dagarna. Kontakta kliniken om det inte går över.

 

Ta det lugnt under de första dagarna men rör på dig, förlängd vila ökar risken för blodpropp och lunginfektion. Rör dig försiktigt.

 

Drick mycket vatten, 2 -3 liter per dag. Följ kostordinationerna.

 

Hur du skall sköta dina förband får du information om vid operationen och återbesöken. När du får duscha efter operation beror på vilken operation du har gjort. Du får information om det när du går hem efter operationen.

 

Du får blåmärken efter operationen. De försvinner vanligtvis inom en till två veckor. Du kommer att svullna upp. Den minskar efter 2-3 månader. Ingen sol eller solarium under tre månader.

 

Efter andra besöket kommer du att fortsätta byta tejpen själv var 5-6 dag om det inte finns infektion i såret. Tejpandet forstätter minst tre månader efter operationen. Du får dusha med tejpen dagligen, men byt den var 5-6 dag.

 

Det kan ta några veckor innan huden läks helt och hållet. Det tar ungefär 4 till 6 veckor innan du har fått dina vanliga rutiner tillbaka.

 

Operationer på olika områden som görs samma tid (t ex två bröst, två ögonlock) läker vanligtvis i olika takt på var sida. Det är vanligt att smärtan eller svullnaden kan vara olika i omfattning. Väldigt få människor är symmetriska i sina kroppsdelar, det kan finnas viss osymmetri även efter operation.

 

Det är relativt vanligt för vissa områden att ha en förändrad känsla eller domning efter operationen (speciellt under naveln efter bukplastik). Den förändrade känslan eller domningen kan vara permanent.

 

Läkarintyg/sjukskrivning
Du har rätt att vara sjukskriven efter en operation oavsett orsak. Det är "arbetsförmågan som bedöms utifrån det sjukdomstillstånd som råder efter ingreppet" (Försäkringskassan www.fk.se).

Behöver du sjukskrivning, säg till så ordnar vi med det på operationsdagen. Skulle du glömma så säg till när du kommer på första återbesöket. Läkarintyget gäller alltid från operationsdagen.

OBS! Vi kan inte skriva ut läkarintyg i förväg.

På läkarintyget står det bl a vilken operation du har gjort, när du opererades, arbete/föräldraledighet/arbetssökande och hur länge du är sjukskriven.

Hur länge du behöver vara sjukskriven beror på vad du har gjort och vad du jobbar med. Prata med din läkare på konsultationen.

 

Undvik att träna de första månaden och större operationer kan behöva längre tid för din återhämtning. Ta det försiktigt i början av din träning. Kom ihåg att du är nyopererad. Lyssna på din kropp och inte din vilja. Undvika att simma så länge som du har ett öppet sår, minst en månad efter operation.

 

Sår läker snabbare för vissa patienter och tar längre tid för andra. Ge läkningsprocessen tid - det kan ta lång tid. Något år i speciella fall. De ärr som blir kommer inte att försvinna helt även om de bleknar. Såren kliar när de läker.

 

De instruktioner som du får skall du följa som har med samband med massage, användning av fuktgivande krämer o.s.v.

 

Vid akuta fall - kontakta oss omedelbart på telefon 08 - 21 91 91.