Bukplastik är en operationsmetod som tar bort överskottshud och fett från magen och ibland även stramar upp magmusklerna.

Det är inte många kliniker som gör bukplastik och än mindre antal som är skickliga med bukplastik. Dr Oya är skicklig. Det är en stor operation och du sover över hos oss.

 

Bukplastik

Nedre bukplastik
38.000
Mindre bukplastik utan korrektion av magmuskler
55.000 - 65.000
Stor bukplastik med flyttning av navel samt magmuskel korrektion
69.000 - 80.000
Fettsugning av kärlekshandtagen i samband med bukplastik Bukplastikpris + 20.000 - 30.000Bukplastik

Ingår kostnadsfritt:
 Övernattning för dig. Övervakning av erfaren leg. sjuksköterska.

 

Rökning försämrar läkningsprocessen drastiskt !!!!
Mer

Ingår kostnadsfritt:
Återbesök som behövs under första året hos vår specialist i plastikkirurgi samt ettårskontroll av operationen.

Bukplastik är en operationsmetod som tar bort överskottshud och fett från magen och ibland även stramar upp magmusklerna. Bukplastik kan behövas av kvinnor som fött barn som ibland medför slappa magmuskler och hudöverskott som inte går att träna bort. Under graviditeten kan man få en tillfällig och kraftig viktökning som minskar efter graviditeten men fått starkt förslappad bukhud. Bukplastik är ingen bantningsmetod eftersom det inte går att skära bort en kraftig övervikt.

 

Strandkliniken utför sedan flera år bukplastiker för Sörmlands Läns Landsting.

 

bukplastik 1 bukplastik 2 bukplastik 3

 

En patient som gjorde en stor bukplastik, på Strandkliniken, minskade sin vikt vid operationen med 6,5 Kg och fick en helt ny kroppsform. Patienten vaknade upp efter operationen och frågade förvånat - vart har jag tagit vägen.

 

bukplastik 4 bukplastik 5bukplastik på strandkliniken


Personer som varit kraftigt överviktiga och gått ner i vikt kan få överskott av förslappad hud på buken.

Huden behåller sin utvidgade form och drar tyvärr inte alltid ihop sig efter viktminskning. Huden hänger och opereras bort. 
Vikten som tas bort (överskottshud och fett) kan ligga mellan några hekto till flera kilogram. 

Om man har större övervikt är man inte en kandidat för bukplastik. Bukplastik görs ofta efter en magsäcksoperation, "gastric banding", "gastric bypass", överviktsoperation, eller viktnedgång.

 

Att tänka på
En operation medför alltid risk för komplikationer. Blödning eller infektion kan uppstå. Man vet att rökare har större risk för komplikationer. Vid en bukplastik är det ytterst viktigt att ha slutat röka minst 1 månad innan och minst 1 månad efter operationen. Nikotinet drar ihop blodkärlen och då kan inte det opererade området få tillräckligt med blodförsörjning för att läkas. Det medför en större risk för vävnadsnekros (att vävnaden dör). Läkningen kan då ta flera månader extra och du kan få gå med ett öppet sår på magen som behöver läggas om kanske flera gånger om dagen(dygnet runt).

 

Följ noga de instruktioner du får innan och efter operationen. Informera oss om du äter några mediciner. Undvik stark solning av buken några veckor innan operation, likaså sträng diet och avstå från alkohol.

 

Operation
Antingen kan det göras en större bukplastik där hud och vävnad lossas upp till revbensbågen, naveln får ett nytt "hål", magmusklerna stramas upp och överskotts hud skärs bort eller en mindre där endast överskotts hud tas bort nedanför navel. Det kan behöva kompletteras med en fettsugning av höfter och midja för att få bästa resultat. Bägge operationerna lämnar ärr efter sig. Diskutera med din plastikkirurg dina förväntningar och vad som är lämpligast för dig.

 

Bukplastik görs under narkos (du sover), en liten bukplastik tar ca 1-2 timmar medan den större operationen tar 2-4 timmar. Snittet läggs från höft till höft i ett lågt bikinisnitt. Hud och vävnad lossas/separeras från muskler, vid den mindre operationen upp till naveln, vid en större operation skär även kirurgen runt naveln och lossar huden upp till revbensbågen. Bukmusklerna stramas upp genom att sy ihop dem. Magen blir plattare och midjan blir smalare. Huden dras ner och all överskotts hud skärs bort, naveln får ett nytt "hål" och sys på plats. Huden sys i flera lager med stygn som kroppen själv tar hand om, inga stygn att ta bort endast några knutar som plastikkirurgen tar bort efter ca 2 veckor. Oftast läggs dräneringsslangar in för att avleda sårvätska och blod dessa får vara kvar 1 dag. Ibland kan fettsugning av höfter och midja vara nödvändig i samband med operationen för att få det bästa resultatet. Ã"rren tejpas och du får kompresser och en gördel som förband. Du kommer att svullna och få blåmärken de närmsta dagarna. Det är vanligt att man har ont. Diskutera med din kirurg angående smärtstillande medicin. De flesta patienter stannar en natt på kliniken.

 

Efter Operation
Du kommer att få en gördel som skall användas dygnet runt under första månaden sedan ytterligare en mån på dagtid. Köp gärna någon extra gördel så att du kan byte den vid tvätt. Du får duscha efter första återbesöket.

 

Undvik att bada eller basta några månader. Ha 1-2 kuddar under knäna när du vilar eller sover för att avlasta stramningen i ärret. Du kommer inte kunna räta upp dig ordentligt de första två veckor helt normalt. Det är viktigt att du rör på dig för att öka blodcirkulationen i benen. Man får inte träna första månaden, inte heller lyfta något tungt (mer än ett kilo per arm) under den tiden. Drick mycket vätska undvik tobak och alkohol. Läkning tar tid. Ha tålamod. Sola inte, varken ute eller i solarie på ärret för minst 6 månader. Tejpa ärren 3-6 månader för bästa resultat, din kirurg visar hur du skall göra.

 

De flesta kan återgå till arbetet efter 2-3 veckor. Du kommer att vara öm och svullen i flera månader, känseln i huden kommer sakta tillbaka, ärren bleknar med tiden men det kan ta upp till 1 år innan det är färdigläkt. Ibland går patienten ner en hel del i vikt efter operationen, ofta för att man lägger om sin kost och rör mer på sig. Det kan då hända att det uppstår hundöron i anslutning till ärret dessa går att korrigera efter tidigast 1 år.

 

Lite för patienter som gått igenom överviktsoperation:
När man har gått ner i vikt genom en överviktsoperation får man ofta stora överskott av hud. Om överskottshuden utgör ett av Landstinget definierat medicinskt problem bekostar landstinget plastikoperationen i annat fall inte. Landstingen har kriterier för att definiera om det är ett medicinskt problem eller inte. 

Vi opererar både patienter som genomgått överviktsoperation som finansieras av landsting och patienter som själva finansierar.

 

Gastric banding, är ett band av silikon som placeras på magsäcken och delar magsäcken i två halvor. Gastric Bypass kirurgin gör magsäcken mindre och kortar av tarmsystemet. Maten når snabbare tarmarna. Gastric Balloon, en ballong av silikon placeras i magsäcke och fylls med cirka 400 till 700 milliliter vatten. Vertical banded gastroplasty är ytterligare en variant.