Pannlyft kan behövas för att korrigera ”hängande” ögonbryn och förbättra de rynkor och fåror som kan få en att se arg eller trött ut.

Pannlyft

Ring och fråga.
Mer

Konsultation kostar 700 kr.
Återbesök första året kostnadsfritt.

Pannlyft (se även ögonlocksplastik)

När vi åldras ändrar sig hudens elasticitet. Ärftliga faktorer spelar en stor roll, även solexponering, stress i det dagliga livet, kost rökning och alkohol påverkar huden. Pannlyft kan behövas för att korrigera ”hängande” ögonbryn och förbättra de rynkor och fåror som kan få en att se arg eller trött ut.

 

Pannlyft kan inte stoppa åldrandet men ”vrida tillbaka klockan”. Du kan se yngre och piggare ut. Detta bidrar till att öka ditt självförtroende. Men det kan aldrig återställa hälsa och vitalitet från din ungdom. Tänk noga igenom dina förväntningar och diskutera med din plastikkirurg.

 

Oftast läggs ett snitt innanför hårfästet i pannan och ner mot tinningen på sidorna. Huden lossas, muskler och vävnad som orsakar rynkor och fåror stramas upp eller tas bort, för att få pannan att se smidigare ut, släta ut rynkorna och för att höja ögonbrynen. Överskotts hud tas bort.

 

I samband med pannlyft kan det behövas en ögonlocksplastik eller till och med en ansiktslyftning för att få bästa resultat. Operationerna går att utföra samtidigt om så önskas.

 

Det finns alltid en risk för komplikation vid operationer. I sällsynta fall kan nerver skadas t ex de som kontrollerar ögonbrynen att det inte går att höja eller sänka ögonbrynen och det kommer att behövas flera operationer för att korrigera detta. Bredd ökade ärr eller hårlöst runt ärren, går oftast att dölja med håret. Förändrad känsla runt ärret. Infektion och blödning kan uppstå.

 

Man vet att rökare oftare drabbas av komplikation och har sämre läkningsförmåga. Du kan själv minimera riskerna genom att noga följa de instruktioner du får både före och efter operationen.

 

Operationen går att utföra i lokalbedövning men narkos är att föredra. Om du har väldigt kort hår kanske du vill låta det växa ut lite innan operation.

 

Innan operationen delas håret och knyts ihop i tofsar på var sida av incisionslinjen (där doktorn skär), inget hår rakas. På de flesta patienter läggs snittet från ovanför örat på ena sidan upp på huvudet och ner på andra sidan, innanför hårfästet. Huden lossas försiktigt så att underliggande vävnad och muskler kan trimmas eller tas bort. Ögonbrynen höjs och överskotts hud tas bort. Huden sys ihop ibland kan det behövas clips uppe på huvudet. Du får ett bandage som skall sitta någon dag. Håret får tvättas när bandaget tas bort.

 

Håll huvudet högt de första dagarna, undvik att bocka dig framåt/nedåt, sov gärna med en extra kudde under huvudet första veckan. Undvik fysisk aktivitet första månaden, inget bad eller bastubad för några månader. Du bör vara hemma 1 vecka och kan sen återgå till arbetet. Diskutera med din plastikkirurg angående smärtstillande medicin.

 

Du kommer att vara svullen och få blåmärken, blåmärkena försvinner inom några veckor men svullnaden kan vara kvar någon månad. Du kan få en förändrad känsla runt ärren som oftast försvinner efter några månader men som även kan bli permanent. Ärren bleknat med tiden, undvik sol på ärren för åtminstone 6 månader.