Ärrbehandling, borttagning och korrigering av Dr. Igor Safonov

Dr. Igor Safonov är specialiserad på det finstämda området av ärrbehandling, borttagning och korrigering. Ärr, en vanlig mänsklig upplevelse som uppstår från skador, operationer eller hudsjukdomar, varierar kraftigt i utseende baserat på flera faktorer, inklusive sårets djup och effektiviteten av behandlingen. Dr. Safonov förstår att ärr inte bara är fysiska märken; de lämnar ofta ett djupt psykologiskt avtryck, påverkar självkänslan och förtroendet.

Genom att erkänna det avgörande fönstret för effektiv ärrbehandling inom de första månaderna efter skadan, betonar Dr. Safonov vikten av tidig intervention. Han utmanar den konventionella avvaktande inställningen och förespråkar snabb åtgärd för att förhindra att ärr integreras helt i kroppsvävnaden, vilket gör senare korrigering mer komplex och kostsam.

Med omfattande expertis, toppmodern utrustning och ett medkännande tillvägagångssätt, sträcker sig Dr. Safonovs mål utöver den rent fysiska korrigeringen. Han syftar till att göra ärr praktiskt taget osynliga eller betydligt mindre märkbara, vilket hjälper patienterna att inte bara förbättra sitt fysiska utseende utan också att läka emotionellt och återfå förtroende. Hans åtagande ligger i att radera de negativa minnena förknippade med ärr och återställa patienternas självbild.

Acneärr, acne är en sjukdom

Sammanfattning: det är viktigt att förebygga och behandla acne i tid för att undvika livslånga acneärr.

Att ha acne är en sjukdom som kan vara väldigt jobbig att hantera. Det är inte bara det faktum att man har finnar på ansiktet eller ryggen, utan också att de kan leda till ärr som kan påverka en för livet. Acne är en inflammatorisk sjukdom som påverkar talgkörtlarna och det är vanligt att ungdomar i åldern mellan 16 och 25 år lider av det.

Det är viktigt att börja behandlingen av acne vid tidpunkten för bildandet av komedoner (pormaskar) för att minska risken för ärrbildning. Tyvärr kan en felaktigt ordinerad behandling eller om man väntar för länge med att börja behandla leda till ärrbildning. Dessa ärr kan vara antingen deprimerade (atrofiska) eller uppåtgående (hypertrofiska) och kan vara synliga för livet.

Det är vanligt att acne dyker upp i ansiktet, i dekolltage zonen och på ryggen, platser som har massor av talgkörtlar. Orsakerna till acne kan vara ärftliga anlag, en förvärvad sjukdom eller hormonella förändringar i tonåren av manliga könshormoner. När talgkörtelns fettproduktion ökar, så växer talgkörtlarna i storlek och de naturliga processerna för att flytta hornceller från talgkörtelmun blir onormala vilket leder till att talgkörteln proppas igen vid follikelöppningen. Detta resulterar i inflammerade talgkörtlar och finnar.

Det finns vissa vanliga frågor som många har om acne. En av dessa är om diet kan hjälpa mot acne, och i de flesta fall är svaret nej. Det är dock känt att en hög nivå av det kvinnliga könshormonet östrogen kan lindra acne. Många kvinnor märker en försämring i huden innan menstruation. Hormonella östrogeninnehållande preventivmedel lindrar symptomen, medan progesteron förvärrar symptom.

En annan fråga som ofta ställs är om man ska klämma pormaskar eller inte. Om någon del av innehållet kläms ner i stället för att klämmas upp så kommer sjukdomssymptomen att förvärras och en aterom kan ske som leder till ett grovt ärr. Det rekommenderas istället att använda en särskild kosmetisk sked som inte förstör huden för att minska komedoner.

Det är möjligt att undvika ärrbildning om behandling börjar vid ett tidigt skeende av processen. När ärren har bildats är behandlingen fortfarande möjlig, men det ursprungliga hudtillståndet är mycket svårt att få tillbaka.

En vanlig fråga är också om sexlivet påverkar acne sjukdomen, och svaret är nej.

Tvätta ansiktet två gånger om dagen för att undvika att huden torkar ut eller irriteras. Ökad svettning kan leda till full obstruktion och inflammation i talgkörtlar och påverka acne negativt. Kontakt med vegetabiliska eller mineraloljor och kemiska produkter, mediciner eller vissa livsmedel, samt användning av kortikosteroider eller preparat för behandling av epilepsi kan också orsaka intensiva acneutbrott.

Att använda kosmetika är relativt tillåtet och tillrådligt, eftersom det kan göra att man känner sig mer självsäker. Välj dock speciell kosmetika för fet hud som inte proppar upp porerna och undvik produkter som innehåller lanolin, paraffin och mineraloljor. Ansiktspuder kan faktiskt absorbera extra sekret från talgkörtlar och är därför en bra lösning.

Acnebehandling.

Vid enkla former av acne (några pormaskar, små inflammerade finnar) är det tillräckligt med en lokal behandling och en mekanisk borttagning av komedons.
När det inte finns många finnar så ger de inte ärr. En enkel behandling kan ges som en eller flera kombinerade preparat. Preparaten påverkar mikrober och hornceller. De minskar celldelning av talgkörtlar och underlättar utflöde av fett från porer.

Gör ingen mekanisk påverkan av platser med många finnar och i grupper, eller vid stora knölar. Läkemedel är att föredra. Du får ett individuellt läkemedel av läkaren som passar till din mage, tarm och eventuell leversjukdom. Du behöver ett bra tålamod för att invänta de första resultaten. En behandling av acne kan ta många månader.

För att gå positivt mot en perfekt hy i ansiktet kan din läkare eller kosmetolog rekommendera en mjuk peeling – en bearbetning av huden med fruktsyror.

BEHANDLINGAR

Det är viktigt med att snabbt får en god behandling för att förhindra ärrbildning. Ärr är permanenta men bleknar med tiden. Dessa ärr kan med kosmetiska metoder bli mindre framträdande.
Det som uppfattas kosmetiskt störande är ofta den skuggbildning som uppstår då huden inte är slät. Behandlingar ges som jämnar ut huden för att minska skugga.
Det är viktigt med att ha realistiska förväntningar. En helt slät hud efter behandling går inte.

Ärr finns av olika slag och typ och varje ärr kan kräva sin unika behandling. Flera metoder kan göras vid en hudbehandling. Det kan även vara så att flera hudbehandlingar krävs med några veckors intervall för optimalt resultat.

Behandlingar som ofta görs;
– Dermabrasio, hudslipning.
– Punch-excision, hud stansas ut från ärr och annan hud tas från kroppen och transplanteras.
– Subcision, en nål – kanyl med litet skalpellblad sätts in under ärr och gel sprutas in som lyfter och jämnar ut. Ärret läker fast igen på den nya nivån och gelen löses långsamt upp och försvinner naturligt.

GRUNDLÄGGANDE METODER FÖR BEHANDLING AV KELOIDER SAMT HYPERTROFISKA ACNEÄRR

Kryokirurgi.

Verkningsmekanismen ligger på grund av vävnadsskada genom kortvarig frysning.
Det leder till bildning av intravaskulära och intracellulära iskristaller som hindrar av mikrocirkulation och förstörelse av cytoplasma och cellorganeller. Behandlingen av hypertrofiska acneärr i ansiktet med kryokirurgimetoden bedöms ofta ge positiva resultat.

 

Kortikosteroider.

Kortikosteroider administreras lokalt (för att förhindra keloidbildning) genom intralesionalla injektioner av kristallin suspension för behandling av aktiva keloider och hypertrofiska ärr. Kortisoninjektion minskar kollagensyntes genom att hämma  fibroblast mitos och ökar kollagen koncentration (enzym som förstör kollagen). Dessutom har steroider har en stark anti-inflammatorisk verkan (Fig.3; 4)

Fig.3. Keloider som acneärr före och efter intralesionalla injektioner av kortikosteroider.

Panoramabilder Fig.4. Större bilder

ACNEÄRR I ANSIKTET

I ansiktet bildas hypertrofiska (Fig.1.) ärr och alla tre typer av atrofiska ärr finns : boxar (Fig.2.), rolling (Fig.3.) och ice- pick (Fig.4.).

Fig.1. Hypertrofiska acneärr i ansiktet.

Fig.2. Atrofiska (boxar) acneärr i ansiktet.

Fig.3. Atrofiska (rolling) acneärr i ansiktet.

Fig.4. Atrofiska (ice – pick) acneärr i ansiktet.

Fig.5. Hypertrofiska acneärr före och efter intralesionalla injektioner av kortikosteroider.

För hypertrofiska acneärr i ansiktet rekommenderas följande metoder:
kryokirurgi, intralesionella injektioner av kortikosteroider direkt in i hypertrofiska ärr och mikronålsbehandling (dermaroller, dermapen).
Topisk terapi med krämer och salvor samt geler ger inte något synligt resultat.

Laserbehandling mot hypertrofiska acneärr. Ablativ laser rekommenderas inte för hypertrofiska acneärr i ansiktet eftersom den irriterar fibroblaster (de celler som tillverkar kollagenfibrer) och det är en mycket hög återfallsfrekvens efter behandlingen på 90-100%. Laserbehandlingar kan tillämpas för atrofiska acneärr och ger vanligt positiva resultat.

Kortikosteroider – som tidigare beskrivits.

Kryokirurgi – som tidigare beskrivits.

Behandling av hypertrofiska acneärr med dermaroller. Hypertrofiska acneärr kan med positiva resultat behandlas med dermaroller/dermapen. I fallet med hypertrofiska ärr förstör mikronålar kollagenfibrer och fibroblaster. Detta leder till reducerad ärrstorlek och förbättrad hudelasticitet.

Behandling av atrofiska acneärr görs nästan alltid med behandlingstekniker som t.ex. microdermabrasion, kaserbehandling, mikronålsbehandling (dermaroller, dermapen), subcision.

Fig.6. Behandlingsmetoder för atrofiska acneärr och deras penetrationsdjup in i huden.

På bilden kan man se de olika metoderna och hur djupt ner i huden de verkar. Till exempel har en AHA-peeling (alpha hydroxy acid) ingen effekt alls på acneärr då den inte når tillräckligt djupt

 

Atrofisk acneärrsbehandling i ansiktet med microdermabrasion är en högt värderad metod som både kan slipa ärrkanterna och dra upp ärr mot hudytan. Metoden är en nödvänding i behandlingen av acneärr av typen rolling och box (Se fig 7).

Fig.7. Atrofiska acneärr i ansiktet före och efter behandlingen. Microdermabrasion.

acneärssbehandling med dermaroller. I ett atrofiskt saknas det kollagenfibrer och fibroblaster (hudceller som tillverkar kollagenfibrer. När fibroblaster skadas med mikronålar (dermaroller/dermapen) leder det till en stimulation av fibroblaster mitösa aktivitet, fler celler bildas. Vilket ger en ökad kollagenproduktion.

Lasermetod som enda behandling kan inte lösa acneärrsborttagning. Varje typ av ärr behöver rätt typ av behandling annars riskerar vi att försämra behandlingsprocessen.

Fig.8.  acneärr före och efter behandlingen med dermaroller.

Subcision av acneärrDenna metod har utvecklats av David S. Orentreich, hudläkare. (Fig.9).

Fig.9. Subcision. Schema

Tanken med denna metod är att med en speciell nål klippa av den bindväv som skapats i ärrbotten och på det sättet få att ärrbotten lyftas närmre hudytan. Huden blir slätare se fig 10..

Fig.10. Atrofiska acneärr före och efter subcision.

ACNEÄRR PÅ BRÖSTET

acneärr på bröstet är ofta ett resultat efter inflammation av Propionibacterium acnes.

Först uppstår ett inflammation ställe i en talgkörtel. Sedan formas var i talgkörteln och det uppstår en finne. När varet uppnår en kritisk massa sväller finnen upp och varet kommer. På det här stället bildas ett ärr. acneärr är ett resultat av kroppen kamp mot Propionibacterium acnes. Oftas formas hyptrofiska ärr (fig 1) och keloider. Det hypetrofiska ärret kan med tiden förändras till en keloid. (Fig 2)

Fig.1. Hypertrofiska acneärr på bröstet

Fig.2. Keloider som acneärr på bröstet

ACNEÄRR PÅ RYGGEN

På ryggen uppstår tre typer av ärr: keloider, hypertrofiska och atrofiska ärr. Det är genetiken som avgör intensiteten av ödem och inflammation och storleken på ärren.

Fig.1. Keloider på ryggen som acneärr.

Fig.2. Hypertrofiska ärr efter acne på ryggen.

Fig.3. Atrofiska acneärr (boxar typ) på ryggen.

Behandling av acneärr på ryggen.

Topiska terapi, som salvor och krämer, kan inte ensamt ge bra resultat och få bort ärr. Men i kombination med andra metoder kan de visa på ganska bra resultat.

Olika salvor eller krämer appliceras beroende på typen av ärr. Vid hypertrofiska ärr och keloider tillämpas de som minskar kollagensyntesen, normaliserar blodcirkulationen och trycker på ärrytan. Dessa är Kelo-cote, Dermatix, Strataderm, MedGel, Kelofibrase, Scarguard, Contractubex, Aldara.
I fallet med atrofiska ärr använders krämer som stimulerar eller tar del i kollagensyntesen och ökar immunitet i sårområdet.

För acneärr på rygg används Antioxidant Complex, aminosyror, Centella Asiatica (gotu kola). Bland krämerna finns Elicina som innehåller 80% snigelslem som normalliserar kollagenproduktionen och påskyndar regeneration. Elicinakräm kan användas för alla typer av acneärr.

Laserbehandling av Acneärr. Ablativ laser producerar en hög återfallfrekvens på 90-100% när de används på hypertrofiska ärr och keloidbehandling. Därför används bara laserbehandlingar på atrofiska ärr men även där saknas det ofta positiva resultat.

Kortikosteroider – har tidigare beskrivits.

Fig.4. Keloider som acneärr på ryggen. Före och efter kortisoninjektionsbehandlingen.

Kryokirurgi används för att skapa en vävnadsskada genom kortvarig frysning. Frysningen bildar intravaskulära och intracellulära vilket hindrar mikrocirkulationen och förstör cytoplasma och cellorgnaneller. När kryokirurgi appliceras som enda metod blir resultaten en fullständig eliminering av keloider och hypertrofiska ärr i ca 51-74% av fallen.

Fig.5. Hypertrofiska acneärr på ryggen före och efter kriokirurgi.

Dermarollerbehandling av hypertrofiska acneärr.
Hypertrofiska acneärr kan behandlas med dermaroller/dermapen och få bra resultat. I fallet med hypertrofiska ärr förstör mikronålar kollagenfibrer och fibroblaster. Detta leder till att ärrets storlek blir mindre och förbättrad elasticitet i huden.

Dermaroller behandling av atrofiska acneärr
I ett atrofiskt ärr finns en brist på kollagenfibrer och fibroplaster (hudceller som tillverkar kollagenfibrer). När fibroblaster skadas med mikronålar (dermaroller/dermapen) leder det till stimulation av fibroblasters cellförnyelse som i sin tur ökar kollagenproduktionen.

Fig.6. Atrofiska acneärrs ryggbehandling före och efter med Dermaroller.