Efter en operation

Instruktioner om eftervård och när du får duscha får du muntligen och skriftligen innan du skrivs ut.

Ta det lugnt under de första dagarna men rör på dig, stillasittande eller liggande ökar risken för blodpropp och lunginfektion. Rör dig försiktigt.

Du kan få lite illamående under de första dagarna. Kontakta kliniken om det inte går över.

Vissa läkemedel kan göra dig förstoppad. Prova med katrinplommon och/eller laxativa medel som du kan köpa på apoteket.

ÅTERBESÖK OCH UPPFÖLJNING

Du gör ditt första återbesök en till två veckor efter operationen. Då kontrolleras läkningsprocessen, och du får råd för fortsatt vård. Om det skulle bli nödvändigt kommer du att kallas till fler återbesök.

I regel gör du tre stycken återbesök. Första, 1-2 veckor efter operationen. Kallelsen får du på operationsdagen tillsammans med instruktioner för eftervård och schema för smärtlindring.

Vi kallar inte till ditt andra besök, 6 månader efter operationen, det bokar du själv.

Sista besöket sker vid ett år. Även detta besök bokar du själv.
Det är viktigt att du kommer på dessa återbesök. Det är vid återbesök plastikkirurgen bedömer om en eventuell korrigering ska ske.

LÄKNING

Det kan ta några veckor innan huden läker helt och hållet. Det tar ungefär 4 till 6 veckor innan du har fått tillbaka dina vanliga rutiner.

Du får blåmärken efter operationen. De försvinner vanligtvis inom en till två veckor. Du kommer att svullna upp. Svullnaden minskar efter 2-3 månader beroende på ingrepp.

Operationer på olika områden som görs samma tid (ex höger och vänster bröst eller höger och vänster  ögonlock) läker vanligtvis i olika takt på var sida. Det är vanligt att smärtan eller svullnaden kan vara olika i omfattning. Få människor är symmetriska i sina kroppsdelar, det kan finnas viss asymmetri även efter operation.

Det är relativt vanligt att vissa områden får en förändrad känsla eller domning efter operationen (speciellt under naveln efter bukplastik). Den förändrade känslan eller domningen kan vara permanent.

Sår läker snabbare för vissa patienter och tar längre tid för andra. Ge läkningsprocessen tid. Det kan ta lång tid, i speciella fall upp till ett år. De ärr som blir kommer inte att försvinna helt även om de bleknar. Såren kliar när de läker.

Följ de rekommendationer du får av kirurgen, gällande ex massage, användning av fuktgivande krämer mm. Läs instruktionerna om eftervården noga! Hör av dig till oss om du saknar efterinstruktionerna.

TRÄNING

Undvik att träna den första månaden. Vid större operationer kan du behöva längre tid för återhämtning.  Behöver du ett intyg för att frysa träningskort kan vi ordna det. Inga intyg utfärdas innan operation.

Ta det försiktigt när du börjar din träning. Kom ihåg att du är nyopererad. Lyssna på din kropp och inte din vilja.

Undvika att simma/bada så länge som du har ett öppet sår, vänta minst en månad efter operation.

BAD OCH BASTU

Du får varken bada i badkar eller i havet första månaden och inte heller så länge det finns skorpor eller sår kvar. Undvik bastubad de 3 första månaderna.

SOL

Undvik att sola operationsområdet de första 3 månaderna efter operationen.
Använd därefter solskyddsfaktor SPF 35 och uppåt, på ärren när du vistas i solen.

AKUT

Om du börjar blöda, får feber eller får mycket ont kontakta dr Oya på 0709-80 22 32 direkt. Risk för blödning och infektion finns i samband med alla operationer.

Om hon inte har möjlighet att svara när du ringer, skicka sms med information om vad det gäller så ringer hon upp så fort hon kan.

OBS! För tidsbokning, avbokningar, intyg och övriga frågor kontakta oss på 08-21 91 91 alternativt  info@strandkliniken.se

KORRIGERING

Läs mer här

 

Vid akuta fall – kontakta oss omedelbart på telefon 08 – 21 91 91.