Intimkirurgi

Intimkirurgi och underlivet är inget en kvinna talar om, till exempel – blygdläppsförminskning.

Intimkirurgi och underlivet är inget en kvinna talar om och inte med vem som helst. Det är både tabubelagt och genant.

Vi har arbetat med intimkirurgi i 20 år och anses vara referensklinik för intimkirurgi. Vi utför flera intimkirurgiska ingrepp varje månad. Dr Oya är kvinna och anses vara en av de absolut främsta inom området. Plastikkirurgiska ingrepp kan liknas med ett konstverk. Vissa är bra konstnärer, vissa är mindre bra.

Vi opererar cirka 200 intimkirurgipatienter per år och antalet ökar stadigt. Vi får patienter ifrån hela Sverige och ibland andra länder. Strandkliniken är en stor klinik inriktad mot kvinnlig hälsa.

Många kvinnor har besvär av asymmetriska blygdläppar, därav hämmat sexliv, problem med hudinfektioner och skavsår. Efter en förlossning där det varit tvunget att klippa slidöppningen kan patienten känna sig stor och det kan vara behövligt med intimkirurgi såsom exempelvis försnävningsplastik. Du blir opererad av vår kvinnliga plastikkirurg eller kvinnliga gynekolog beroende på operationstyp.

Med åldrande och barnafödande slappnar muskulaturen i bäckenet. Detta orsakar olika grader av framfall. Ändtarm, vagina eller urinblåsa hänger mot vagina. Vanligaste är att vaginan och slidöppningen blir större och vidare. Det kan medföra svårigheter att knipa och många kvinnor upplever försämrad sexuell tillfredställelse. I extrema fall kan kvinnan ha problem med urinläckage (hålla tätt) vid nysning, hosta eller kraftig ansträngning och svårigheter att tömma avföring eller inkontinens av avföring eller gaser. Livmodern kan hänga ner i vagina. Funktionella besvär behöver åtgärdas med intimkirurgi som utförs av gynekolog och urolog. De patienter som inte har inkontinens men lider av förslappad slidöppning kan rekonstrueras med perineorafi och förminskning av muskulatur runt slidöppning och perineum.

Blygdläppsförminskning
Det vanligaste ingreppet inom intimkirurgi är att förminska de inre blygdläpparna. Blygdläppsförminskning innebär förkortning och borttagning av en del av de inre blygdläpparna att skapa en bättre harmoni i form och storlek helt enligt patientens önskemål.

Det finns möjligheter att minska även pubis och de yttre blygdläpparna med fettsugning, med eller utan att ta bort hudöverskottet.

Vaginal försnävning
Vid förlossning uppstår det ibland skador som behöver ett kirurgiskt ingrepp. En av de vanligaste allvarliga komplikationerna som kan inträffa vid en vaginal förlossning kallas sfinkterruptur och innebär att kvinnan spricker så mycket att området skadas. Följden kan bli framfall, urinkontinens osv.

Vaginalplastik är ett ingrepp som är utformat för att försnäva slidan.

Efter födseln upplever många kvinnor vaginal slapphet, som härrör från sträckning av vävnader och separation av muskler, ibland till den grad att en tampong faller ut, och denna brist på knipförmåga kan bidra till sexuell dysfunktion.

Innan operation – Konsultation
För kirurgiskt ingrepp behöver du komma till oss på gynekologisk undersökning först för att beskriva problem och få råd. Vid konsultation går du och plastikkirurgen/gynekologkirurgen igenom hur operationen går till.
För plastikkirurgisk intimkirurgi träffar du plastikkirurg Dr Oya för konsultation.

Inför operation
När du bokar tid för operation kommer du att få utförlig information om hur du förbereder dig inför operation och vad du ska tänka på. Här nedanför hittar du två av dom vanligaste frågorna vi får inför operation.

Rakning/hårborttagning/vaxning vid och i närheten av operationsområdet får inte göras veckan innan operationen – små sår/hudskador uppstår ofta, vilken ökar risken för sårinfektion.

Mens är inget hinder för operation men om du känner dig obekväm kan du skjuta på operation tills mensen är över. Hör av dig i god tid innan.

Operation
De flesta intimkirurgiska operationerna utförs i lokalbedövning. Önskar du annat alternativ diskuterar du det vid din konsultation.

Efter operation
Här nedanför följer några vanliga frågor om eftervård.

Beroende på vad du arbetar med kan du återgå till ditt arbete efter några dagar – 1 vecka. Har du ett tungt fysiskt arbete återgår du efter ca 2-4 veckor.

Det går bra att bada i havet men du får inte bada i badkar eller i pool under första månaden efter operationen.

Du bör undvika samlag 4- 6 veckor efter operationen sen får du prova dig fram. .

Avancerad funktionell Intimkirurgi

Inom intimkirurgi gör vi många olika typer av operationer som till exempel förminskning av venusberget.

Operationerna utförs av vår plastikkirurg dr Oya Kocabalkan.