Brännskadebehandlingar

Ärr som uppkommer på huden vid tredje och högre gradens brännsår kan nästan aldrig korrigeras med enkla åtgärder. En brännskadekorrigeringsprocess består av att lösa två olika problem. Det ena problemet är den estetiska aspekten och det andra problemet består av det funktionella som t.ex. rörelsefriheten vid området.

Det är särskilt svårt med brännskador i ansiktet, hals, hårbotten, händer och dekolletage där det bildats kontraktur. Dessa skador kan vara speciellt påfrestande både psykiskt och fysiskt. För att lösa de två problem som uppstår vid brännskador använder vi på Strandkliniken olika moderna metoder utan att behöva operera.

Beroende på hur djup brännskadan är brukar läkningsprocessen ta mellan sex månader och två år för att få en brännskada till ett ärr. I det här skedet kan vi påverka utseendet på det framtida ärret. Och det är mest effektivt att göra det när ärret har röd färg. Vid behandling av brännskador finns det ingen lösning för alla fall. Det handlar istället om att tillämpa rätt teknik och metod utifrån typ av ärr, ålder, storlek och läget på kroppen.

Behandlingar av ärr efter brännskador

1. Excision av ärr
Excision är endast möjligt för ett enskilt ärr. En enkel excision av ett hypertrofiskt ärr eller keloider har en mycket hör återfallsfrekvens på över 50%. Därför behöver kirurgiska metoder kompletteras med andra metoder och tekniker.

2. Microneedling/ Dermaroller/ Dermapen/ Mikornålsterapi. Den här tekniken baserar sig på att mikronålar tränger in i dermis och förstör grova kollagenfibrerna i huden. Ju fler punkteringar som gör i dermis desto fler kollaginfibrer förstörs. I läkningsprocessen bildas nya kollagenfibrer vid punkteringarna som placeras mer parallellt med hudytan. Detta leder dels till en reduktion av ärrets storlek men även en förbättring av hudelasticiteten.

Fig.1. Brännskada ärr på höger lår före och efter behandling med mikronålsterapi (microneedling / Dermaroller)

3. Kryokirurgi. Med kryokirurgi får man de bästa resultaten i att behandla tidiga hypertrofiska ärr när de håller på att byggas upp. Metoden både stoppar en överflödig produktion av vävnad och ämnestillförseln till den överflödiga vävnaden.

Fig.2. Brännskada i ansiktetet  före och efter behandling (kryokirurgi, non-ablativ laserbehandling)

4. Biofysiska behandlingar metoder.
De biofysiska metoderna för ärrbehandling är fortfarande kontroversiella. Men metoderna har ändå blivit standardbehandling för hypertrofiska ärr under bildning. Redan utveckla ärr regerar minimalt på dessa metoder.

5. Kompressions och silikonplåsters ärrbehandling. Kompression och silikonplåster som ärrbehandling. Det är inte heller klart vilken den exakta verkningsmekanismen av silikonplåster är. Det antas att silikonplåster påverkar syretillförseln, fuktar ärret, komprimerar kapillärer, blockerar inflammationsbärare och minskar kollagentillverkning. Tyvärr fungerar inte metod på redan utvecklade ärr.

6. Ultraljud eller mikrovågsuppvärmning
Dessa metoder används för att mjuka upp ärr och lossa stela leder. Metoderna minskar draghållfastheten hos ett ärr och reducerar kollagenhalten. Vissa positiva resultat ses i mer än hälften av patienter.

7. Kortikosteroider Kortikosterodider verkar med en protiensyntesinhibiterade effekt som påverkar fibroblaster, angiogenes och kollagensyntes i huden. Sterioden administreras med injektioner i ärret. Komplikationer inkluderar smärta vid injektioner och att steroiden sprider sig till normal vävnad kring ärret som med tiden leder till återfall av ärret. .

8. Proteolytiska enzymer. Det finns en rad olika enzym som kan användas vi läkning av brännsår för att motverka hypertrofiska ärr och keloider. Exempelvis Trypsin, Chymotrypsin, Bromelain och Collagenase. De smältar och renar fort brännsåret och stimulerar regenerativa processer inom sår.

9. Laserkirurgi. Koldioxid och argonlaser är ineffektiva metoder. Men en pulserande dye laser minskar selektivt blodflödet i ärr som ger en påvisad förbättring på över 50%. Komplikationer är en kortare period av kliande känsla och mindre erythema i ärr. Metoder som fraktioneras laser SmartXide CO2 kan användas på redan bildade hypertrofiska ärr och inaktiva keloider.

Fig.4. Kombinerad behandling. Brännskada ärr före och efter laserbehandling och microneedling (mikrånålar)

Som kan ses på före och efterbilderna av en brännskada ges det bästa resultatet vid en kombination av två eller fler metoder.