Inför en operation

Vår operationsverksamhet finns på vår klinik i Danderyd. Adressen är Vendevägen 90 plan 1. När du bokar din operationstid får du information om betalning, förberedelser och när du ska komma till oss. Informationen skickar vi skriftligen per post eller via mail om du så önskar.

Vi opererar på tisdagar och onsdagar. I samband med högtider/helger kan det förekomma avvikelser.

BOKA/AVBOKA

För att boka en tid, ring 08-219191. Om det är svårt att ringa under dagtid, kan du även maila info@strandkliniken.se, där vi besvarar mail inom 24 timmar på helgfria vardagar.

Ombokning eller avbokning av operation måste ske senast 14 arbetsdagar innan operationen. Om avbokningen inte är på grund av medicinska skäl kommer vi att fakturera 10% av operationskostnaden som en omkostnad. Avbokning på grund av medicinska skäl gäller enbart för dig och måste styrkas med ett läkarintyg.

 

KALLELSE

När du bokar din operationstid skickar vi dig en kallelse tillsammans med all relevant information om förberedelser, betalning, fasta och tidpunkter. Kallelsen skickas till dig via post eller email, beroende på dina önskemål. Vi rekommenderar att du håller dig tillgänglig under hela operationsdagen, eftersom det kan bli nödvändigt att kalla dig tidigare eller senare.

BETALNINGSVILLKOR

Operationskostnaden måste vara helt betald senast 14 dagar före operationen. Du kan hitta fullständiga villkor och information om betalning här.

VAD INGÅR

Vad som ingår i operationskostnaden och vilka garantier vi har kan du läsa mer om här.

FÖRHINDER/SJUKDOM

Får du medicinska problem veckan före din operation kontakta oss omedelbart.

LÄKARINTYG/SJUKSKRIVNING

Under de första två veckorna efter en operation, är det din arbetsgivare som står för din sjukfrånvaro. Därför är det bra att planera din frånvaro i samråd med din arbetsgivare. Du har rätt att vara sjukskriven oavsett orsaken till operationen, och bedömningen av din arbetsförmåga baseras på din sjukdomstillstånd efter ingreppet enligt Försäkringskassan (www.fk.se).

Om du behöver sjukskrivning, informera oss vid operationstillfället eller vid ditt första återbesök. Läkarintyget gäller alltid från operationsdagen och innehåller information om vilken operation du har genomfört, när den utfördes, samt om du är arbetande, föräldraledig eller arbetssökande och hur länge du är sjukskriven. Varaktigheten av sjukskrivningen varierar beroende på vad du har gjort och vad du jobbar med. Diskutera detta med din läkare vid konsultationen.

Vänligen observera att vi inte kan utfärda läkarintyg i förväg.

 

GYM-/TRÄNINGSINTYG

Behöver du ett intyg för att frysa ditt träningskort, så ordnar vi det gärna för dig. Observera att vi inte utfärdar några intyg förrän efter genomförd operation.

FASTA

Vid narkos och sedering ska du fasta minst 6 timmar innan narkos, d.v.s. varken äta eller dricka.

Vid lokalbedövning ska du fasta 2 timmar före operationen, d.v.s. du får  varken äta eller dricka.

RECEPT

Vi utfärdar inte några recept på förhand. På operationsdagen kan du få dina eventuella mediciner på ett elektroniskt recept. För att säkerställa att receptet har mottagits och att ditt apotek har den nödvändiga medicinen, rekommenderar vi att du använder en apoteks-app eller loggar in på 1177.se. Vi rekommenderar också att du har Alvedon eller paracetamol hemma.

 

ANTIBIOTIKA/PENICILLIN

Det är inte nödvändigt att ta antibiotika eller penicillin för preventivt syfte. De ges endast vid behov under operationen och utskrivs enbart då det är nödvändigt.

MENS

Mens är inget hinder för operation men om du känner dig obekväm kan du skjuta på operation tills mensen är över. Hör av dig i god tid innan.

GRAVIDITET OCH AMNING

Vi utför inte några operationer under graviditet och det är mycket viktigt att du informerar oss om din senaste menstruation är försenad. Samma gäller för perioden då du ammar.

P-PILLER

Vänligen informera oss om du tar p-piller.

VITAMINER, HÄLSOPREPARAT OCH KOSTTILLSKOTT

Vänligen undvik att ta vissa vitaminer, kosttillskott, naturmediciner och hälsoprodukter en vecka före operationen, då de kan öka din tendens till blödning.

RÖKNING, TUGGUMMI OCH ALKOHOL

Det är viktigt att vara rök-, snus- och nikotinfri under en viss tidsperiod före och efter din operation. Det gäller även e-cigaretter. Var 2 veckor upp till en månad rök-, snus- och nikotinfri beroende på typen av operation. Avstå också från nikotintuggummi, nikotinplåster och liknande.

Rökning kan påverka den naturliga läkningen av kroppen genom att minska blodflödet, vilket kan leda till komplikationer. För att undvika detta, bör du avstå från alla former av nikotin.

Det rekommenderas också att du undviker alkohol minst 7 dagar före operationen och minst 2 veckor efter. Detta kan hjälpa till att minska risken för blödningar och infektioner.

RAKNING

Rakning, hårborttagning eller vaxning i eller i närheten av det område som ska opereras får inte ske under veckan före operationen. Detta eftersom det ofta leder till små sår och hudskador, vilket ökar risken för infektioner.

HUSDJUR

Om du har husdjur är det särskilt viktigt att bibehålla god handhygien och undvik att ha djuren i sängen under den första veckan efter operationen. Var noga med att bädda rent innan den första natten hemma. Detta gäller också för alla som har kontakt med djuren.