Inför en operation

Vår operationsverksamhet finns på vår klinik i Danderyd. Adressen är Vendevägen 90 plan 1. När du bokar din operationstid får du information om betalning, förberedelser och när du ska komma till oss. Informationen skickar vi skriftligen per post eller via mail om du så önskar.

Vi opererar på tisdagar och onsdagar. I samband med högtider/helger kan det förekomma avvikelser.

BOKA/AVBOKA

För att boka ring 08-219191. Om du har svårt att ringa under dagtid går det bra att maila info@strandkliniken.se
Vi svarar på mail inom 24 timmar på helgfria vardagar.

Om du behöver omboka eller avboka din operation måste du göra det senast 14 arbetsdagar innan operationsdagen. Om avbokningen inte är av medicinska skäl fakturerar vi dig 10 % av operationskostnaden för våra omkostnader.

Avbokning av medicinska skäl gäller endast för dig och ska styrkas med läkarintyg.

KALLELSE

När du bokar din operationstid skickar vi kallelse och allmän information om förberedelser, betalning, fasta, tider mm.
Kallelsen skickar vi via post eller mail om du så önskar.

Det är bra om du är tillgänglig hela operationsdagen i fall vi behöver be dig komma tidigare eller senare.

BETALNINGSVILLKOR

Hela operationskostnaden måste vara betalad senast 14 dagar innan operationsdagen.
Fullständiga villkor, och betalningsinformation hittar du här.

VAD INGÅR

Vad som ingår i operationskostnaden och vilka garantier vi har kan du läsa mer om här.

FÖRHINDER/SJUKDOM

Får du medicinska problem veckan före din operation kontakta oss omedelbart.

LÄKARINTYG/SJUKSKRIVNING

Det är din arbetsgivare som betalar din sjukfrånvaro de första 2 veckorna, så om du blir sjukskriven kan det vara bra att planera din frånvaro med din arbetsgivare i god tid.

Du har rätt att vara sjukskriven efter en operation oavsett orsak. Det är ”arbetsförmågan som bedöms utifrån det sjukdomstillstånd som råder efter ingreppet” (Försäkringskassan www.fk.se).

Behöver du sjukskrivning, säg till så ordnar vi med det på operationsdagen. Skulle du glömma så säg till när du kommer på första återbesöket. Läkarintyget gäller alltid från operationsdagen.

På läkarintyget står det bl.a. vilken operation du har gjort, när du opererades, arbete/föräldraledighet/arbetssökande och hur länge du är sjukskriven.

Hur länge du behöver vara sjukskriven beror på vad du har gjort och vad du jobbar med. Prata med din läkare på konsultationen.

OBS! Vi kan inte skriva ut läkarintyg i förväg.

GYM-/TRÄNINGSINTYG

Behöver du ett intyg för att frysa träningskort kan vi ordna det.
Inga intyg utfärdas innan operation.

FASTA

Vid narkos och sedering ska du fasta minst 6 timmar innan narkos, d.v.s. varken äta eller dricka.

Vid lokalbedövning ska du fasta 2 timmar före operationen, d.v.s. du får  varken äta eller dricka.

RECEPT

Vi skriver inte ut några recept i förväg. De eventuella mediciner du behöver får du på elektroniskt recept på operationsdagen. För att vara säker på att receptet kommit in och att ditt apotek har den medicin du behöver kan du ladda ner valfri apoteks-app alternativt alternativt loggar in på 1177.se

Det kan vara bra att ha Alvedon, paracetamol hemma.

ANTIBIOTIKA/PENICILLIN

Du behöver inte äta antibiotika/penicillin i förebyggande syfte.
Det ges vid behov under operationen och skrivs endast ut när det behövs.

MENS

Mens är inget hinder för operation men om du känner dig obekväm kan du skjuta på operation tills mensen är över. Hör av dig i god tid innan.

GRAVIDITET OCH AMNING

Vi utför inga operationer under graviditet. Det är därför ytterst viktigt att du berättar för oss om din sista menstruation har varit försenad.

Detsamma gäller för amning.

P-PILLER

Informera oss om du äter p-piller.

VITAMINER, HÄLSOPREPARAT OCH KOSTTILLSKOTT

Vissa vitaminer, kosttillskott, preparat från hälsokost och naturläkemedel kan göra dig mer lättblödande. Använd/ta inte dessa veckan innan operation.

RÖKNING, TUGGUMMI OCH ALKOHOL

Rök-, snus- och nikotinfri bör du vara från 2 veckor upp till 1 månad före operation beroende på operation och minst 2 veckor efter. Det gäller även e-cigaretter.

Rökning försvårar läkningsprocessen extremt genom att yttre blodkärl påverkas av nikotinet. Det ger dig med stor sannolikhet komplikationer som du kan vara utan. Inget nikotintuggummi, e-cigaretter, nikotinplåster eller snus. Avstå från detta.

Undvik alkohol minst 7 dagar innan operationen och minst 2 veckor efter. Risken för komplikationer i form av blödningar, sårinfektioner kan då minska.

RAKNING

Rakning/hårborttagning/vaxning vid och i närheten av operationsområdet får inte göras veckan innan operationen – små sår/hudskador uppstår ofta, vilken ökar risken för sårinfektion.

HUSDJUR

Om du har husdjur är det extra viktigt med god handhygien och att du inte har djuret/djuren i sängen under första veckan. Se till att bädda rent innan första natten hemma.
Detsamma gäller för alla som har kontakt med djuren.